Wat is en wat doet een Virtual Assistant?

Wat is een VA?

Je ziet de term VA steeds vaker voorbij komen en misschien vraag je je al een tijdje af wat dat nou is. Zo’n VA. (uitspraak: VIE-E). Virtual Assistant. Virtueel Assistent. Virtueel ondersteuner. You name it.

VA staat voor Virtual Assistant. Een Virtual Assistant is een professional die andere ondernemers ondersteuning biedt. Maar dan niet op kantoor, maar vanaf haar eigen werkplek. Dat is voor de ene VA vanuit huis, voor de ander van een flexwerkplek of een andere leuke plek waar zij lekker werkt. Ik ken zelfs VA’s die in een camper de wereld rondtrekken en werken waar zij zich dan op dat moment ook bevinden. Het enige wat we nodig hebben is goed internet en een laptop.

Wat doet een VA?

De ondersteuning die een VA biedt, kan op diverse gebieden liggen. Backoffice, evenementenbeheer, Social Media beheer, websitebeheer, e-mailmarketing, facturatie en boekhouding, je kunt het haast niet bedenken of er is wel een VA met die bepaalde expertise. En dan heb je ook nog de all-round VA. Die doet van alles en nog wat. Net wat er nodig is en wat zij met haar klant(en) afspreekt.

Een voordeel voor de ondernemer is dat een VA haar eigen werkplek regelt, zoals ik al eerder schreef, een thuiskantoor/flexwerkplek/leuk koffietentje. Haar eigen computer. En ze zorgt ervoor dat ze altijd op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen in haar vakgebied. En doordat zij kennis heeft van de handigste tools voor het werken op afstand, zal je deze afstand niet eens merken. Het enige wat een VA niet voor je kan doen is koffie halen. Maar als je wil dat ze koffiebonen voor je bestelt, dan is dat vast ook te regelen 😉.

Voordelen van samenwerken met een Virtual Assistant.

Nu je beter weet wat een VA eigenlijk is, geef ik je hier nog wat voordelen van het inschakelen van een VA op een rijtje:
➡ Flexibiliteit. Een VA is beschikbaar voor het aantal uren dat jij nodig hebt. Heb je geen werkzaamheden uit te besteden, dan heb je ook geen kosten!
➡ Een VA regelt haar eigen werkplek, dit kost jou geen kantoorruimte of een computer en dus geen geld.
➡ Een VA zorgt er zelf voor dat zij op de hoogte is van de nieuwste ontwikkelingen in haar vakgebied. De scholing kost jou geen investering in geld of tijd, maar je plukt er wel de vruchten van.
➡ Omdat de samenwerking online gebeurt, heb je niet te maken met geografische beperkingen. Geen reistijd. Geen file. Een VA is een volwaardig lid van het team, maar dan op afstand.
➡ Een Virtual Assistant is zelf ook ondernemer en denkt dus op een heel ander level met jou mee.

Wat levert een samenwerking met een Virtual Assistant jou als ondernemer op?

En ja, dat klinkt allemaal heel prima, maar wat levert zo’n samenwerking met een VA jou nou op?

➡ Alle tijd die jij normaal kwijt bent aan de taken die jouw VA nu doet, kun jij besteden aan jouw kernactiviteiten. Datgene waar jij goed in bent. En dat waarom je überhaupt bent gaan ondernemen!
➡ Een VA denkt met je mee, je krijgt nieuwe inzichten en hierdoor ontstaan er nieuwe kansen. Kansen om jouw bedrijf te laten groeien.
➡Een VA is vaak sneller in de werkzaamheden dan jij ooit kunt zijn. Want dat is haar core-business. Zo doe je meer werk in minder tijd.

Even een klein rekenvoorbeeld:

Stel jouw uurtarief is € 100,- per uur. Je hebt een opdracht aangenomen waar je zo’n 20 uur werk aan hebt. Maar in die opdracht zitten ook werkzaamheden die je uit kunt besteden aan een VA. Die dit werk waarschijnlijk efficiënter doet dan dat jij dat kunt.
Jouw inkomsten voor deze opdracht zijn € 2.000,00.
Jouw investering in een VA is 5 uur à 5 50,00 = € 250,00.
Jij bent door deze investering geen 20 uur bezig met deze opdracht maar maximaal 14 uur.
Jouw uurtarief is in ene van € 100,00 naar € 125,00 gegaan!
En in de uren dat jouw VA het werkt doet, kun jij je weer met andere dingen bezig houden. Een andere opdracht, of het verder uitwerken van dat plan wat je al een tijdje voor je uitschuift!

En nu… ben jij er al klaar voor om samen te gaan werken met een Virtual Assistant? Neem gerust contact met me op om te zien of ik iets voor jou kan betekenen. En zo niet, dan heb ik een groot netwerk van VA’s om me heen en verwijs ik je met liefde door aan de expert die jij nodig hebt!

1 reactie

  1. […] al eerder een blog over wat een Virtual Assistant nu eigenlijk is en wat zij doet, deze blog kun je hier […]